Deklarera ränta med medsökande (april 2016)

Deklarera ränta med medsökande Deklarera ränta med medsökande
Att deklarera är något som många kanske tycker är svårt och därför är det lätt att bara klicka i "godkänn" och skicka iväg deklarationen utan att göra ändringar. Något som många brottas med i deklarationstider är hur man ska fördela räntan på lån som man sökt tillsammans med någon annan.

Viktigt att komma ihåg är att ett lån tillsammans med en medsökande ger ett solidariskt betalningsansvar och om man inte redan på förhand skickat in en begäran om att räntan för det gemensamma lånet skall registreras på en av låntagarna så kommer räntan att fördelas jämnt på samtliga låntagare. Om det då är så att man vill ändra detta och kanske sätta upp mer av räntan eller hela räntan på exempelvis en person som står för lånet, är det ganska enkelt att göra det i deklarationen.

Den uppgift om ränta som står i deklarationen kan ändras och man gör helt enkelt bara så att man drar bort från den ena personen och lägger till på den andra personen. Vill man vara på den säkra sidan att Skatteverket direkt förstår vad ändringarna avser, kan man i "övriga upplysningar" skriva att räntejusteringen avser gemensamt lån med "namn och personnummer på den andra låntagaren".
Det är förstås viktigt att båda personerna som deklararerar gör samma justering (den ena justerar uppåt och den andra neråt).
 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln