Vad är uc kontroll? (Mars 2017)

Vad är uc kontroll? Vad är uc kontroll?
Du vet väl om att det är skillnad mellan en "UC kontroll" och en kreditupplysning? Eller har du liksom många andra svårt att hålla isär begreppen?

Frågan vad en UC kontroll är för något, är en det väldigt många som undrar över. En vanlig vanföreställning är att tro att UC kontroll är detsamma som en kreditupplysning, vilket alltså är helt felaktigt men fullt förståeligt.

Vi ska hjälpa till att reda ut begreppen och förklara skillnaden mellan UC kontroll och kreditupplysning.
 

Kreditupplysning

För den som inte är så van vid olika begrepp inom lån och finansiella överenskommelser, kan det vara svårt att veta vad olika saker betyder. Kreditupplysning är något som förekommer i många olika sammanhang. De situationer då det är aktuellt att det beställs en kreditupplysning är ofta i samband med att du ska teckna ett avtal om något som även avser ett ekonomiskt åtagande av något slag. Det kan vara ett hyresavtal för en lägenhet, ett abonnemang av något slag, köp på avbetalning eller ett lån.

När det handlar om lån så görs en kreditbedömning som syftar till att bedöma din betalningsförmåga. När man räknar på betalningsförmåga är det en beräkning av huruvida det ser ut som att du ska kunna återbetala eller betala det du köper enligt den överenskommelse du gör vid avtalstecknandet. En kalkyl över inkomster och förväntade utgifter ger svar på hur din betalningsförmåga ser ut. Vid kreditbedömningen inhämtas i de allra flesta fall också en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag. Allt detta görs både för kreditföretagets egen skull (risken att låna ut till dig) men också för att skydda dig som konsument (risken för överskuldsättning).

Det är här vi också kommer in på den viktiga skillnaden mellan kreditupplysning och UC kontroll eftersom en UC kontroll i själva verket är en kreditupplysning som inhämtas från ett specifikt kreditupplysningsföretag, nämligen UC eller Upplysningscentralen AB som är det fullständiga och korrekta företagsnamnet.
 

Lite fakta om Upplysningscentralen AB

Upplysningscentralen AB är alltså ett av flera kreditupplysningsföretag som är verksamma i Sverige. Företaget UC ägs av ett antal av de Svenska storbankerna men anlitas förstås av många andra banker och kreditinstitut också. En "UC kontroll" blandas ofta felaktigt ihop med en kreditupplysning och de som söker efter "lån utan uc kontroll" är helt fel ute om de tror att det är detsamma som att det är lån utan kreditupplysning.

Den som däremot söker efter lån utan UC kontroll i syfte att begränsa sina förfrågningar hos just UC, är helt rätt ute eftersom det finns en vits även med det. Det är nämligen helt relevant att försöka sträva efter så få förfrågningar hos UC som möjligt under en 12-månadersperiod eftersom antalet UC kontroller från olika banker eller andra kreditinstitut, tenderar att sänka din kreditvärdighet inför UC's bedömningskriterier.
 

Kan man låna pengar utan UC kontroll?

Frågan man då ställer sig är: Kan man låna pengar utan uc kontroll? Svaret på den frågan är enkel. Om man med uc kontroll menar att kreditupplysning inte hämtas från företaget UC så går det alldeles utmärkt att hitta bra lån utan uc kontroll.

Utbudet av lån som inte använder sig av Upplysningscentralen AB som upplysningsföretag, ökar för varje månad som går. De som inte använder sig av det företaget, använder oftast någon av de andra företagen inom branschen. De största inom kreditupplysningsföretagen näst efter UC är Bisnode och Creditsafe. Att söka lån som använder de nu nämnda företagen, är riskfritt i frågan om sänkt kreditvärdighet med anledning av antal upplysningar som beställs om dig.

Alla lån utan uc i Sverige och har sina egna olika särdrag och olika villkor för lån. Det sker också förändringar med jämna mellanrum och lagändringar och efterfrågan styr till stora delar hur de olika låneprodukterna utformas.

En trend som är extremt uppåtgående av flera olika anledningar är att många snabblån omformas till kontokrediter och kreditkonton online istället för att som tidigare, vara kortfristiga snabblån med kort återbetalningstid och förhållandevis höga räntesatser. Möjligheten med det växande antalet kontokrediter online, är att kreditvillkoren succesivt förbättras genom att låneföretagen tvingas konkurrera om kredttagarnas förtroende för dem. Prissättningen är förstås det som är den enskilt viktigaste parametern för dig som kreditkund.

Om du hittar en webbplats som är duktiga på att uppdatera olika långivares villkor, är det förhållandevis enkelt att leta efter bra lån. Se upp för webbplatser som har låg uppdateringsfrekvens eftersom de i värsta fall kan ha ogiltiga lånevillkor på sina sidor.

Hos www.kontanter.nu är det lätt att hitta och jämföra lån utan uc kontroll.
 

Kan man låna pengar utan kreditupplysning?

Behöver du låna pengar utan kreditupplysning måste vi tyvärr göra dig besviken. I Sverige ska det normalt sett inte gå att låna pengar helt utan kreditupplysning. Åtminstone om det handlar om lån på flera 1000-lappar. Det är nämligen Finansinspektionen som reglerar, kontrollerar och ansvarar för tillsyn av snabblåneföretagens verksamhet. I deras allmäna råd, framgår med stor tydlighet att en kreditbedömning bör innehålla även ett skriftligt underlag som ska komplettera bilden av återbetalningsförmågan hos en individ. Så även om många låneföretag egentligen skulle önska att de inte behövde inhämta en kreditupplysning, är de i princip tvingade att göra det för att följa Finansinspektionens allmänna råd.

Frågan du istället bör ställa dig, är varför du vill låna pengar utan kreditupplysning. De flesta gör detta för att de vet med sig att de har låg kreditvärdighet, många tidigare förfrågningar eller att man vill hålla nere på antalet UC-kontroller i syfte att få bättre kreditvärdighet på sikt. Den som har låg kreditvärdighet kan faktiskt få vissa lån trots det. Det kan vara lån som använder UC eller lån som inte använder UC. Det är inte helt omöjligt att få lån även om långivaren anlitar UC AB och det finns vissa fördelar med det. En tydlig tendens man kan se är nämligen att lån som inte använder UC som kreditupplysning oftast (inte alltid) är lite dyrare i ränta än andra.

Vi nämnde tidigare www.kontanter.nu som en bra källa och webbplats när man söker information om olika lån på nätet. En annan sak som de är specialiserade på är lån för dem som har svårt att få det.
Låg eller dålig kreditvärdighet behöver inte alltid vara ett hinder för att få ett hyfsat billigt lån eller en kredit men det är ofta mycket svårare att veta vilka lån man kan söka trots att man har låg kreditvärdighet.
Det finns också bra tips på vad man kan göra för att förbättra sin kreditcoring eller hur man gör för att totalt förändra sin hushållsekonomi.
 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-