Överskuldsättning ett ökande problem (Jan 2018)

Överskuldsättning är ett allt mer vanligt förekommande fenomen i Sverige. Hur så många hushåll kan hamna i den här situationen kan man oroligt fråga sig och frågorna verkar nästan bara bli fler allt eftersom man söker efter svaren.

Trots lagstiftningar och allmänna rekommendationer är det bara enklare och enklare att ta ett lån, särskilt om det handlar om att låna pengar online på nätet. Ansvarsfrågan ligger förstås i första hand på konsumenterna själva men man kan ändå fråga sig hur bland annat snabblåneföretagen, arbetar med sina kreditbedömningar.

I skuggan av dagens ökade konsumtionstrend, hamnar fler och fler hushåll hos Kronofogden medan de allra flesta ändå lyckas sköta sina hushållsfinanser på ett tillfredsställande sätt.
 

Alla typer av hushåll drabbas

Överskuldsättningen ökar Överskuldsättningen ökar

Alla typer av hushåll drabbas men det finns en överrepresentation av hushåll som på olika sätt redan är "ekonomiskt utsatta".

Hjulen i komsumtionsstressen har snurrat extra snabbt de senaste åren och allt från ny teknik till att man faktiskt haft det bättre ställt ekonomiskt, gör att snabblånebranschen blomstrar.

Det kan för verka ironiskt att en bättre ekonomi och mer pengar över, kan leda till ännu mer skulder och kanske till och med överskuldsättning. Allt fler visar sig kanske vara i behov av ekonomisk rådgivning och många klarar inte av att ta sig ur sin situation på egen hand.
Antalet ärenden som handlar om skuldsanering ökar också och det tyder på att långt fler än vi kanske har en aning om, befinner sig i en mycket svår privatekonomisk sits.
 

Stannar upp och inser misstagen för sent

Vi bad en finansierll rådgivare vi tog kontakt med, att ge sin bild av varför han tror det blivit som har blivit.

Svaret blev så här:
"De som har fått det bättre rent ekonomiskt de senaste åren, verkar på ett allt för omfattande sätt ha börjat konsumera saker som de inte tidigare unnat sig. Ett exempel är de ökade restaurangbesöken som många berättar om men också inköp av olika slag. Samhället driver på i fråga om vad man ska göra för att "leva ett lyckligt liv" och i många fall handlar det om att köpa upplevelser, resor eller hälsorelaterade tjänster.
Samhällsstressen manar på människor att visa upp hur bra man har det. Att den digitala och tekniska utvecklingen fullständigt skenar, hjälper också till att öka materialismen.
I sociala medier kan man följa varandra på nära håll och i vissa kretsar och vissa samhällsklasser, berättar personer som drabbats av överskuldsättning att de dragits med i ett sorts ekorrhjul för att kunna "visa upp för andra hur bra liv de lever".

Sedan finns det de som inte fått bättre ekonomi med anledning av ökade inkomster. Oavsett om de verkligen fått minskade inkomster eller om de fått oförändrade inkomster så dras man lätt in i skuldfällan. Givet att samhället driver på även här, så är det ofta personer och hushåll som är mer vana att hålla hårt i plånboken. I de här fallen tror jag att exponering och marknadsföring av olika snabblån och andra liknande dyra krediter, har en avsevärd påverkan.
Jag tror däremot inte att det har blivit lättare att bli godkänd för den här sortens lån, snarare är det nog så att fler och fler väljer att ansöka om dem. Genom att det blivit så otroligt lättillgängligt är det mycket enklare för fler att snabbt fylla i en ansökan och i många fall ha pengarna på kontot samma dag.
Det annonseras ganska aggresivt på nätet i olika sammanhang och att ständigt påminnas om möjligheten att skaffa pengar snabbt genom ett lån, gör det lättare att "trilla dit".

Steget till överskuldsättning är större för vissa och mindre för andra. Allt beror på olika individuella förutsättningar och andra händelser i ens privatliv. De som blir överskuldsatta är sällan medvetna om vad som är på väg att hända förrän det är för sent. Det kan vara ändrade relationer eller familjesituationer som ställer det hela till sin spets och har man inte en tillräcklig buffert så kan det vara för sent.

Om fler stannade upp tidigare och insåg vart de är på väg, tror jag inte att överskuldsättningen skulle fortsätta öka i den rasande takt det nu gör."
 

Vad kan man göra om man redan är i knipa

Om man märker att man håller på att få mer skulder än man kommer att kunna klara av att betala, är det viktigt att omedelbart sluta låna pengar eller att använda kreditkort.
Även så kallade "räntefria avbetalningar" i butiker eller köp på faktura behöver upphöra. Att sätta stopp för sig själv och se över vad man kan göra innan det är för sent, kan rädda många från att bli överskuldsatta.

I vissa fall kan det löna sig rejält att sanera sin egen ekonomi och söka någon form av lån som ger en nystart så att man kan börja om så att säga. Många får bättre ränta och andra amorteringsvillkor genom att göra så här. Det man måste se upp med är att inte hamna i konsumtionsfällan igen när det plötsligen känns som att man har "bra ekonomi".

Alla hushåll borde dessutom ha en budget som de följer strikt.
 

Etiketter: överskuldsättning

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln