Anträngd ekonomi

Ansträngd ekonomi Ansträngd ekonomi
Att ha en ansträngd ekonomi helt tillfälligt är ganska enkelt att avhjälpa så länge det inte gått för långt. Ett tillfälligt lån av nära anhöriga eller ett snabblån på nätet kan hjälpa de flesta vid tillfälliga problem.

Om man däremot märker att ekonomin är mer eller mindre ansträngd månad efter månad, bör varningsklockor ringa. Det kan vara dags att ta tag i saker på allvar för att undvika en ohållbar situation. Det är nämligen när ekonomin är pressad som oförutsedda händelser kan stjälpa hela din hushållsekonomi. Att ha noll kronor i reserv ifall något oförutsett händer, kan vara droppen som får bägaren att rinna över.

Säkert har du hört talas om att alla bör spara ihop till en buffert att ha som reserv ifall något händer. Det kan vara minskade inkomster eller ökade utgifter och oavsett vad som orsakat ett tillfälligt betalningsproblem så är det ganska obehagligt. Den som kan bör spara ihop en summa som på ett ungefär motsvarar det du får ut i lön efter skatt i 3 månader.
Inte helt enkelt att göra om man inte redan har god ordning på sin ekonomi men det kan vara något att sträva efter på lite längre sikt.

Att göra en budget som man strikt håller sig till kan hjälpa till att komma på fötter om man börjar se att ekonomin blir sämre men om man är i akut behov redan är det bara att antingen skaffa extrapengar snabbt eller att låna pengar som en tillfällig lösning. Om man upptäckt att ekonomin är ansträngd i tid, innan ett akut behov uppstår, finns det lite olika alternativ för att skapa sig lite trygghet framöver.

Att börja med att göra en budget är bra, på så sätt kommer du att kunna se vilka utgifter som är de mest betungande och om det är rörliga utgifter som du kan påverka. Du kommer också att se ditt eventuella sparutrymme och kan sätta igång ett månadssparande för framtida behov. På konsumentverkets webbplats finns gratis verktyg för att göra budget.

Den som vill förebygga att hamna i ekonomisk knipa i händelse av något oförutsett, kan se till att minska sina kostnader för befintliga lån och krediter. Genom att omförhandla lånen som man redan har, kan man få en hel del pengar över till annat.

Vissa kan säkert ha åsikter kring huruvida man ska dra ner sina lånekostnader och lägga undan några 100-lappar per månad istället men faktum är att om olyckan är framme är det bra att slippa ta ett mindre och kanske dyrt lån. Ett tandläkarbesök eller en trasik tvättmaskin ska helst inte sätta käppar i hjulen på så sätt att du måste låna pengar i det akuta skedet.

Att få mer pengar över genom omförhandling av lån är klokt om du lever på lite mindre marginaler. Det är ganska enkelt att få lägre ränta och bättre lånevillkor i övrigt så länge du har en normalgod kreditvärdighet. Att göra på det här sättet brukar kallas för att man tar ett lån för skuldfinansiering. Det är bra att göra detta innan man befinner sig i en form av överskuldsättning och det kan vara avgörande för hur din ekonomi framåt i tiden ser ut.

Den som har låg kreditvärdighet har som bekant lite mindre utbud och sämre chanser att få ett riktigt billigt lån med den lägsta räntan. Så länge du inte har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten är det definitivt ändå värt ett försök att samla ihop gamla skulder.

Det man ska undvika är att ta ett lån för att betala löpande räkningar för andra lån. Det är mycket bättre att ta ett nytt större lån i syfte att förtidsinlösa de gamla lånen. På så sätt får du kontroll över dina lån på ett helt annat sätt än om du måste låna till löpande fakturor för andra tidigare skulder.

Att minska sina utgifter snabbt är det mest effektiva sättet att klara sig ur en ansträngd ekonomisk situation. Nästa steg är att se över om det finns möjligheter att tjäna mer pengar än man gör i nuläget. Kanske kan man i kombination med att söka alternativa inkomster också sälja saker man inte behöver ha. Många blir överraskade av att de gamla sakerna de hade i förrådet, kunde omvandlas till tusenlappar bara genom enkel annonsering på facebook eller något annat kostnadsfritt forum.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln