Vad betyder Blancolån?

Blancolån kan för många kännas som ett lite "gammaldags" uttyck eftersom det är ganska många som inte ens förstår eller vet vad det betyder.

Blancolån är samma sak som det som numera oftast istället kallas för "lån utan säkerhet". Oavsett om du söker lån hos din vanliga bank eller om du hittar en bra bank eller ett kreditföretag på nätet, har de här två begreppen samma betydelse.

När du söker efter privatlån utan krav på säkerhet, är det alltså detsamma som det som vissa (ofta äldre personer) kanske kallar för blancolån. Ett lån utan säkerhet är den sortens kredit som du kan söka, utan att du behöver sätta det du köper för pengarna som säkerhet för lånet. Du kan hitta den här typen av krediter både på ett vanligt bankkontor eller på en nätbank som enbart har banktjänster online.
 

Är smslån en sorts blancolån?

Alla lån, oavsett deras storlek är blancolån om de inte kräver någon säkerhet i gengäld för lånet. Det innebär att även smslån faller inom ramen för blancolån. De vanligaste låneformerna online är för övrigt den här sortens lån även om det också går att ta lån med någon form av säkerhet för dem. Exempel på sådana lån är bolån och billån med bilen som säkerhet.

Blanda alltså inte ihop begreppen och tro att blancolån är en sak och smslån en helt annan. Pris, återbetalningstid eller övrige lånevillkor såsom löptid, ränta eller amorteringsplan är inte heller det som avgör om det handlar om ett blancolån eller inte.

Alla lån som inte kräver någon säkerhet, är detsamma som blancolån!
 

När är det bäst med lån utan säkerhet?

Lån utan säkerhet är ofta den mest lämpliga lånelösningen i de fråga om de flesta investeringar där du inte kan sätta något som säkerhet för lånet. Man kan istället vända på frågan och försöka reda ut när lån utan säkerhet inte är den bästa lösningen.

Bolån är ett utmärkt exempel på när det ofta passar bättre med ett bolån där du sätter den bostad du köper, som säkerhet för lånet. Det är nämligen så att de lån som kräver någon form av säkerhet, i princip alltid är billigare i ränta än lån utan säkerhet är.

Likaså gäller det bilköp när du köper en lite dyrare och kanske mer värdefull bil. Det är sällan en god idé att försöka hitta ett billigt billån med bilen som säkerhet om du ska köpa en begagnad och kanske ganska billig bil. Då används oftast lån utan säkerhet även för de bilköpen.

En annan nackdel med att ta ett lån där säkerhet krävs är att du behöver ha dokument som styrker värdet av det du ska investera i. Handlar det om ett bostadslån är det självklart en del av köpeprocessen och ingen tycker att det är konstigt med ett antal dagars låneprocess. Kanske behöver du ett lånelöfte, vilket också går att få hos en onlinebank.

I övrigt är det mest vanligt att man söker efter alla möjliga sorters snabblån utan säkerhet på nätet. Många har ju insett fördelarna med att slippa besöka ett bankkontor och boka in en tid för ekonomisk rådgivning. I dagens samhälle är det ett ganska omodernt sätt att konsumera tjänster på. Vi vill kunna uträtta även bankärenden och ta lån direkt på nätet. Det finns stora lån utan krav på säkerhet att söka även online och den som vill kan låna upp till 600 000 kr på nätet, utan att besöka en bank eller prata med en banktjänsteman.
 

Samla gamla lån som inte är blancolån

Om du står i begrepp att samla ihop gamla lån för att få bättre ekonomi och lägre räntekostnader, ska du först tänka efter innan du ersätter gamla lån med säkerhet, mot nya lån utan säkerhet.

De gamla lånen kan ha lägre ränta och det gäller framför allt om du köpt något som du satt som säkerhet för lånet. I och för sig finns det så pass billiga lån nu för tiden så säkert kan de konkurrera med dina gamla lån men det är ändå värt att nämna. I vissa fall är det ändå värt att förtidsinlösa de tidigare lånen eftersom en sammanslagning av alla dina lån och krediter kan ge ett enda större och billigare lån ändå.

Att slå ihop gamla lån är väldigt populärt och det är många som sätter i system att göra det ungefär en gång om året för att sänka sina lånekostnader så mycket som möjligt.

Om du väl fått ett billigt lån kommer du ändå vilja kolla att du verkligen har billigast möjliga ränta lite då och då. Ränteläget förändras och ibland kan man få ett billigare lån hos en annan bank än den du har dina lån hos. Det betyder alltså att det inte nödvändigtvis behöver vara en engångsföreteelse att flytta sina lån. Att slå ihop gamla lån hos en ny bank eller att helt enkelt bara flytta ett enda lån till en annan bank än den man har, kan ge massor av pengar över till annat om du har tur.

Det innebär inte heller någon särskild ansträngning att samla ihop gamla lån eller att omförhandla sina gamla lån till bättre ränta. På nätet är det enkelt och smidigt och du får svar omgående. Det enda du behöver tänka på är att inte ansöka om för många olika lån inom en 12-månaders period eftersom det förstör din kreditvärdighet.

Din kreditvärdighet kommer att vara avgörande för hur billiga lån du kan få. Har du sämre kreditscoring kommer du inte att kunna få de allra billigaste lånen.
 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln