Är det rätt att låna i kristider?

16.05.2020

Hela världen är i chocktillstånd och många länders ekonomi blöder helt okontrollerat. Ett lands ekonomi kan påverka invånarnas privatekonomi på flera olika sätt. Det finns egentligen ingenting som talar för att Sverige som nation kommer vidta åtgärder som gör att din privatekonomi drabbas ännu hårdare.

Det som kan drabba dig är förstås andra händelser som är kopplade till Corona-pandemin. Osäkra anställningsförhållanden, sjukskrivning och vård av barn kan orsaka djupa hål i hushållskassan för den som drabbas. Det börjar dock visa sig ganska tydligt, vilka branscher och yrken som är mest utsatta när det gäller osäkerhet inför framtiden. Det är för många dags att se över sin ekonomi och skaffa sig en buffert ifall något oförutsett ändå drabbar dem.

Ska man låna i kristider eller inte?
Ska man låna i kristider eller inte?

Skapa ett privatekonomiskt utrymme nu

Oavsett om du tror att din anställning är i farozonen eller inte, är det en god idé att se över din privatekonomi för att få så stort ekonomiskt utrymme som möjligt. Genom att lägga om lån så att lånekostnaden varje månad minskar till det minimala under en tid framöver, kan du skapa dig de där marginalerna som du kanske inte ens behöver fundera på i vanliga fall.

I goda och säkra tider vill de flesta sträva efter att bli skuldfri så snabbt som möjligt men i svåra tider kanske det inte gör något att lånet finns kvar i några extra år, så länge pengarna räcker till varje månad. Det kan också handla om att inte bara få pengarna att precis räcka till utan också att få några tusenlappar över för oförutsedda händelser. Det är bättre att skapa sig det utrymmet nu än att stå tomhänt den dagen något oförutsett slår ner som en blixt från klar himmel.

Det är inte så kul att desperat söka efter lånelösningar när du kanske står inför en händelse som gör att din ekonomi drabbas under en kortare tid. Desto bättre att kunna lägga undan lite pengar varje månad för att ha den där bufferten när något händer. Att det sedan i nuläget kanske får ske på bekostnad av att dina lån tar lite längre tid att betala av, är ett övervägande du behöver göra. Om du lägger om dina lån på längre tid nu, går det alltid att korta ner tiden eller göra extra amorteringar senare om du känner att du vill och kan betala in lite extra. På det sättet försäkrar du dig om att du har dina månatliga kostnader under kontroll, utan att det behöver kosta dig extra pengar i form av ränta i det långa loppet.

På vår systersida som specialiserat sig på just skuldfinansiering, hittar du allt du behöver veta för att skapa dig ett större privatekonomiskt utrymme snabbt. Läs där om hur du gör för att samla lån för att få lägre månadskostnad är en åtgärd som många gör regelbundet men i nuläget känns det extra aktuellt att se över möjligheten till mer passande lånelösningar.

En småföretagares mardröm har slagit in

Trots att staten fattat beslut om kraftfulla räddningspaket både för företag och privatpersoner, är det många småföretagare som hamnar i kläm. Att en företagare inte kan permittera sig själv eller sätta företaget som vilande, är brister som gör att enmansföretag runt om i Sverige håller på att gå under.Många företag som har hopp om att deras verksamhet ska kunna hitta livskraften igen när krisen är över, kämpar för att inte försättas i konkurs som drabbar dem både personligt och rent verksamhetsmässigt. Att låna pengar för att överleva krisen kan vara mycket riskfyllt men samtidigt kanske det är helt nödvändigt att ta det smärtsamma beslutet för att verksamheten ska överleva krisen. Den företagare som tar lån för att få sitt företag att överleva måste känna sig tämligen säker på att företagets affärer kommer att återhämta sig när krisen är över.

Företagslån ska betalas tillbaka och ränta eller andra former av avgifter ska också betalas. Detta oavsett om verksamheten kommer börja blomma snabbt igen eller om det krävs månader av hårt arbete utan någon större omsättning i företaget.

Den som har en enskild firma riskerar dessutom att försättas i personlig konkurs och därför kan det ändå vara en lösning att klamra sig fast med näbbar och klor så länge det bara går. Olika företagslån har olika villkor och de bästa villkoren får man inte alltid hos storbankerna även om man kan tro det. Kanske har du lite extra utrymme i form av tid just nu och då lönar det sig att lägga lite tid på att jämföra olika företagslån online.


När krisen är över

Så snart krisen är över, är det åter igen dags att se över lån och krediter. Har du verkligen de bästa villkoren och den lägsta räntan på dina lån och krediter? Att ta ett lån nu och sedan ersätta det med ett annat ännu bättre senare är fullt möjligt så länge du inte har dragit på dig ett för stort antal UC-förfrågningar. Många undrar hur många UC-kontroller som kan finnas utan att det drabbar kreditvärdigheten och det finns inget enkelt svar på den frågan. Det är nämligen stora skillnader på hur hårda olika banker är i sina bedömningar. Upp till fem - sex stycken UC-kontroller under ett år borde dock inte utgöra ett hinder för någon om man i övrigt ser ut att ha ordning och reda på sin ekonomi.

Teckna låneförsäkring om det går

Att teckna låneförsäkring är extra viktigt när framtiden inte känns helt säker. Genom att ta en låneförsäkring och betala en liten extra slant varje månad, kan du känna dig tryggare inför framtiden.

Om du har en låneförsäkring behöver du inte drabbas av panik i händelse av tillfälligt minskade inkomster. Det är inte alla lån som går att teckna låneförsäkring för. Vanligast är att det erbjuds låneförsäkringar för större lån som löper under längre tid och kanske är det även för dem som du är mest oroad då månadskostnaden för den sortens lån ofta utgör en stor andel av hushållets totala månadskostnader.

Många slarvar när de av slentrian tackar nej till låneförsäkringar för att spara de där hundralapparna per månad. Men i kristider som det är nu, bör de flesta teckna en sådan i samband med nya lån. Du kan ta reda på vad som gäller för att avsluta försäkringen i ett senare skede så vet du vilka ställningstaganden som kan vara aktuella när krisen är över och du känner dig helt säker på dina framtida inkomster.

Svenska banker online tillhandahåller information om banker och andra långivare
som är verksamma i Sverige och står under tillsyn av finansinspektionen.
Privatlån utan säkerhet och förmånliga företagslån i alla storlekar.

All rights reserved © svenska-banker.se 2015.
 

Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis!