Ta dig ur en skuldfälla

11.01.2022

Tillhör du en av de många personer som plötsligt inser att du hamnat i en lånefälla? Den berömda skuldfällan har obarmhärtigt slagit igen och kanske sitter du fast i en ond cirkel av att betala lån och krediter som du sedan måste utnyttja igen i slutet av månaden.

För många handlar det om att situationen har smugit sig på och sakta men stegvis försämrats medan det för andra kan finnas en plötslig orsak som gjort att de fastnat i skuldfällan. Oavsett vilken kategori du tillhör känns det hoppfullt att veta att de allra flesta kan ta sig ur skuldfällan helt på egen hand. Däremot krävs en del hårt arbete och självdisciplin men det är det i princip alltid värt!

Har du en tung skuldbörda?
Har du en tung skuldbörda?

Att ha en tung skuldbörda är ofta väldigt psykiskt påfrestande och det är lätt att ge upp men misströsta inte. Om du har bestämt dig för att ta tag i saker och ting och göra något åt detta har du kommit en liten bit på väg även om mycket hårt arbete fortfarande återstår.


Komma igång

Genom att följa dessa steg kommer du att komma ett steg närmare ditt nya liv med egen kontroll att påverka din ekonomi. Ge inte upp utan fullfölj stegen, vilket du bör klara av inom loppet av max ett par timmar. Efter det är du igång!

Steg 1: Ta reda på exakt hur din situation ser ut

Det första du behöver göra är att ta reda på exakt hur din situation ser ut. Om du redan har räknat ut det kan du hoppa över det här steget.

Ta fram alla räkningar och kolla ditt kontoutdrag vilka räkningar och autogiron du betalar varje månad. Räkna sedan ut hur mycket du har kvar av dina inkomster efter att dina räkningar för boende, boenderelaterat (vatten, el, sophämtning osv), nödvändiga försäkringar, eventuell barnomsorg, lån, krediter, resor till och från arbetet är betalda.

Det du har kvar av dina inkomster ska räcka till mat, kläder och annat du vill ha råd med.

Om du i det här skedet ser att du faktiskt bör klara månadens matkonto och de allra mest nödvändiga klädinköpen har du tur. Om du istället inser att pengarna inte kommer att räcka till det allra nödvändigaste är det dags att känna dig lite orolig men fast beslutsam att göra något åt det hela.


Steg 2: Minska dina utgifter

Många tror att det enda sättet att ta sig ur en skuldfälla är att skaffa mer inkomster. Det kan bli ett ganska fruktlöst sätt att lösa situationen på eftersom många fastnar i att fundera över hur de ska skaffa mer jobb och inkomster. Istället ska du börja med att minimera dina utgifter varje månad.

Se över om du har abonnemang och prenumerationer som du kan säga upp. Onödiga TV-kanaler, onödigt snabbt internet, onödigt mycket surf på mobilen, tidningar, musiktjänster, streaming-tjänster och annat. Säg upp och minska ner på dessa kostnader så mycket du bara kan. Du kan alltid återuppta dem senare när du fått ordning på din ekonomi.

Undersök om du kan få billigare el och billigare försäkringar genom att jämföra olika leverantörer.

Det är få som kan spara in särskilt mycket på el, vatten och liknande kostnader men om du tillhör en av dem som faktiskt kan göra det så bör du börja med det direkt. Likaså gäller att minska sina fasta boendekostnader i övrigt om det går. Kan du förhandla dig till hyressänkning eller förhandla om bolånet är det en förmån som de flesta inte har.


Steg 3: Se över och omförhandla lån och krediter

Ett av de allra viktigaste stegen handlar om att sänka räntekostnader och annat för de lån och krediter du har. Den som hamnat i en skuldfälla är ofta i behov av att få ner månadskostnaden drastiskt även om det innebär att lån och krediter får längre löptid och finns kvar längre. Men tänk efter, det är faktiskt bättre än att ständigt överleva varje månad på att ta ut pengar från krediter som du startade månaden med att amortera på. På det sättet sitter du fast med skulder som inte minskar alls eller väldigt lite.

Att få kontroll över situationen varje månad och amortera lite men frekvent gör att skulderna kommer att minska på sikt även om det tar lite tid. Om din situation förändras kan du alltid börja betala mer på lån och krediter för att bli skuldfri snabbare.

Det finns gott om webbplatser som ger råd om hur du kan tänka när du ska finansiera gamla lån och krediter genom att söka samlingslån av olika slag. Ta tillvara på den möjligheten! Du kanske blir förvånad över hur mycket pengar du får över varje månad även efter att alla räkningar är betalda.

Har du tur kan du nu slappna av och känna dig mindre stressad över din skuldfälla efter att du sökt och förhoppningsvis fått ett skuldfinansieringslån.

Om det inte gick som du planerade eller om det fortfarande saknas pengar behöver du ta till nästa steg.


Steg 4: Skaffa mer pengar för att betala av dina dyraste lån och krediter

Om du inte fick ett samlingslån eller skuldfinansieringslån är det dags att se över om du kan förtidsinlösa dina dyraste lån eller krediter.

Genom att skaffa mer pengar utan att ta lån, kanske du får ihop tillräckligt med pengar för att kunna kapa topparna på de dyraste lånen. För många räcker det att få någon tusenlapp mer över per månad, vilket kanske går om du klarar av att göra dig av med mindre skulder och krediter som ändå kostar dig en del varje månad.

Det handlar om att rensa i förråd, garderober och annat för att sälja saker du inte behöver men också att ta alla chanser till att skaffa mer pengar på olika sätt.


Hoppas att du nu fått lite klarhet i vad du kan göra för att för egen maskin förändra din ekonomi till det bättre. Om du känner att du behöver hjälp och rådgivning finns det i princip alltid sådan att få genom din hemkommun.

För att hitta information om vem just du kan vända dig till för att få kostnadsfri hjälp med budget- och skuldfrågor.

Svenska banker online tillhandahåller information om banker och andra långivare
som är verksamma i Sverige och står under tillsyn av finansinspektionen.
Privatlån utan säkerhet och förmånliga företagslån i alla storlekar.

All rights reserved © svenska-banker.se 2015.
 

Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis!